OTOK UNIJE

19.6. - 4.9.2021.

Prvo izdanje redovitog cjeloljetnog festivala

Unije

Naš mali raj smješten smješten je na 44°38′ sjeverne zemljopisne širine i 14°14′ istočne zemljopisne dužine naše drage planete Zemlje, a opet kad ste tamo kao da se nalazite u nekom drugom Svemiru.

Površina je Unija 16,88 km2 (na 20. mjestu po veličini među hrvatskim otocima), a dužina obalne crte je oko 38,059 km. Najviši vrh otoka je Kalk (132 m).

Daleko, a blizu

Dugo, a uvijek prekratko

Nema ništa, a svega dovoljno

Unije, općenito

Unije su najzapadniji hrvatski otok sa stalnim stanovništvom i spadaju u Cresko-lošinjsku otočnu skupinu, a adminstrativno pripadaju Gradu Malom Lošinju unutar Primorsko-goranske županije.

Na Unijama se nalazi samo jedno naselje, smješteno na blagoj padini uz istoimenu najveću uvalu zapadne obale otoka koja je niska i pristupačna. Radi takve pozicije, pruža se čisti pogled prema zapadu i spektakularnim zalascima sunca prema kojima je festival i dobio naziv Sunset.

stalnih stanovnika je 80-ak, dok se ljeti uz cjeloživote i povremene turiste taj broj penje i do 1000.

Zbog svoje izoliranosti i prirodne ljepote i  mirnoće, idealno su mjesto na odmor i “punjenje baterija” te se svi koji su otkrili to mjesto, rado vraćaju.

 

Sunset Unije
Sunset Unije

Kako do Unija

Unije su povezane s kopnom s dvije brzobrodske linije:

  • Rijeka – Unije – Lošinj i obrnuto (s međustanicama)
  • Zadar – Unije – Pula i obrnuto (s međustanicama)

i brodskom linijom 310 s Lošinjem (i Suskom kao međustanicom).

Na Unije ne možete doći autom, njega je potrebno ostaviti u Rijeci, Malom Lošinju ili nekom drugom mjestu, ovisno gdje se ukrcavate na brod ili katamaran.

 

Smještaj na Unijama

Na raspolaganju je privatni smjetaj: sobe i apartmani.

Na Unijama trenutno nema turističke agencije putem kojem bi mogli rezervirati smještaj, no opcije potražiti na web stranicama navedene na linkovima s desne strane ili na popularnim online platformama.

Želiš doći na Sunset Festival, ali i dalje ne znaš kako?

Pitaj nas slobodno, rado ćemo pomoći. Vjerojatno ćemo te automatski staviti na popis volontera i dodijeliti zadatak, ali tko je vidio samo odmarati..