Unije, 5. srpnja 2021.

NOVI SU(R)FERSKI TJEDAN NA UNIJAMA

Povratak prirodi uz pješačke ture i filmske projekcije u divljini

Događanja drugog tjedna Sunset Unije (raznolikog) Festivala (28.6.-4.7.) započela su u ponedjeljak u zoru, prvom dnevnom NIArt pješačkom turom u 6.30 ujutro. Egzotično SUrFanje uz dnevne je šetnje nastavilo i s već uhodanim hodanjem po mjesečini s gledanjem dokumentaraca u divljini otoka. Prve dvije “projekcije u divljini” održane su u suton na „Centrali“, a uz vrlo živu diskusiju analizirane su pojedine scene iz filmova “Žal” Dannyja Boylea i “Prije izlaska sunca” Richarda Linklatera. Paralelno, oni najmlađi uživali su u dječjim književnim klasicima, kroz čitanja priča za laku noć na plaži. Kao iznenađenje za sve generacije, popraćeno prskalicama i svjetlosnim efektima, u srijedu 30. lipnja održan je doček Nove polu-godine, čime su Unijani simbolički zakoračili u drugih šest mjeseci 2021. godine. U Galeriji Torać 2. i 3. srpnja otvorene su dvije izložbe, Etnografska izložba obitelji Karniš te izložba slika EX TEMPORE Unije 2021. Tjedan je završio tradicionalnom radionicom slaganja Rubikove kocke, koja redovno u nedjeljno jutro okuplja sve generacije.

Dostupan je i video pregled događanja (link): https://fb.watch/6xsnuylcor/

Treći festivalski tjedan (5.-11.7.) obilježit će programi koji se organiziraju u suradnji s „Akademijom svega“, neformalnim umjetničkim udruženjem iz istarskih Bala, ili, riječima osnivača Akademije, internacionalnim bratstvom umjetnika, intelektualaca, stručnjaka i ostvarenih pojedinaca. Jedan od osnivača Akademije svega, Gordan Nia Topić, ujedno je i dugogodišnji posjetitelj Unija, što je bio i glavni motiv da se mikro-kozmosi Unija i Bala doživljajno povežu tijekom cjeloljetnog Sunset Unije (raznolikog) Festivala.

Aktivnosti Akademije svega koje se realiziraju tijekom SU(r)F-a uključuju noćne i dnevne pješačke ture po otoku, radionice snova i čitanje priča za najmlađe, a konceptualizirane su u okviru Topićevog životno-umjetničkog koncepta NIArt – Nekonceptualne individuacijske umjetnosti. U temeljima NIArta leži uvjerenje da je zapravo svaki čovjek umjetnik: istinsko, kreativno i nekonceptualno biće koje za ostvarenje umjetničkog potencijala mora njegovati ono dječje u sebi – radoznalost, kreativnost i spontanost, najčešće ugušenu suvremenim načinom življenja.

Prva ovotjedna NIArt dnevna šetnja kreće u ponedjeljak u 19:00 ispred Kapelice, odakle se ide prema plaži u Sridnjoj uvali (tzv. “Rajska plaža”) kamo će biti večernje kupanje uz zalazak sunca, nakon čega slijedi projekcija kultnog filma Akademije svega, “Jazz Apartment”, što je ujedno i najava 15. po redu Last Minute Open Jazz Festivala Akademije svega koji će se održati u Balama od 1-4. kolovoza.

U utorak i četvrtak na rasporedu su večernje projekcije filmova u divljini, dok je srijeda tradicionalno rezervirana za čitanje priča najmlađima, no ovoga tjedna obogaćena je i dodatnim sadržajem – prvom Unijskom radionicom lucidnog sanjanja, odnosno prikazom tehnika kreativnog sanjanja s ciljem povezivanja s vlastitim unutarnjim bićem i buđenjem umjetnika koji čuči u svakome od nas.

Realizacija navedenih NIArt programa na Unijama u okviru SU(r)F-a ujedno je i nastojanje da se Unijama i njihovim gostima ponudi nešto novo, omoguće iskustva tzv. doživljajnog turizma, čiji je potencijal kod nas još uvijek nedovoljno prepoznat, a netaknuta priroda i autentičnost Unija svakako su plodno tlo za razvoj upravo takvih sadržaja.

Kreativni autor navedenih sadržaja, Gordan Nia Topić, svestrani je autor, zanesenjak, glazbenik, osnivač Akademije svega i Last minute Jazz festivala u Balama, vodeći autoritet u Hrvatskoj u domeni lucidnog sanjanja te – cjeloživotni zaljubljenik u otok Unije.

 

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na www.sunsetunije.com i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

 

Više informacija:

Mail: [email protected]

Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

 

 

 

PRILOG – PROGRAM DOGAĐANJA

 

19.6. – Otvaranje festivala

 

EKOLOGIJA

22.6. • 15.7. • 19.8. • 4.9. – Radne akcije

  1. – 15.7. – Ekološki seminar

 

UMJETNOST

21.6. – Koncert povodom Svjetskog dana glazbe

  1. – 26.6 – NIArt noćne pješačke ture

28.6. • 5.7. • 12.7. – NIArt dnevne pješačke ture

29.6. • (i nadalje svaki uto i čet) •Filmske projekcije u divljini

7.7. – Radionica lucidnog sna

23.6. • 30.6. • 7.7. • 14.7 – Pričanje priča

17.7. – 27.7. • 14.8. – 25.8. – Izložba Uniske ženidbe

25.7. – 1.8. – Izložba The five elements

 

SPORT

  1. – 31.7. – Unijska olimpijada: odbojka i surfanje

 

FILMSKI FESTIVAL

  1. – 13.8. – Filmska radionica
  2. – 22.8. – Filmovi na plaži

 

DRUŠTVENE AKTIVNOSTI

Svake nedjelje – Škola Rubikove kocke

26.6. – YouTube Battle Party!

30.6. – Doček Pola godine

  1. – 6.8. – Radionica nenasilne komunikacije
  2. – 6.8. – Proslava dana Pobjede i domovinske zahvalnosti