Unije, 21. lipnja 2021.

PRVI FESTIVALSKI VIKEND ZA OTOČANE

Svečano otvaranje i prva nedjeljna radionica označili početak dinamičnog ljeta na Unijama

Uz podršku Unijana svih generacija, u subotu 19. lipnja uz zalazak sunca prigodno je otvoren Sunset Unije (raznoliki) Festival. Kako je najavila direktorica programa Koraljka Haberle, predstavnica Udruge Ribi Ribi koja je inicijator događanja, ovi „festivali u festivalu“ trajat će sve to 4. rujna i ponuditi mnoštvo zabavnih sadržaja za sve uzraste, ali i radne akcije uređenja otoka – prva od kojih je najavljena već za ovaj utorak.

Tijekom tromjesečnog trajanja, aktivnostima iz područja umjetnosti, kulture, ekologije, tehnologije i športa na otoku Unije nastojat će se okupiti i povezati lokalnu zajednicu, turiste, entuzijaste, umjetničke amatere i profesionalce, sportaše i avanturiste, sve one koji vole i uvijek se vraćaju Unijama. Organizatori su također pozvali sve kreativce koji žele ponuditi neki novi sadržaj na otoku, ili sudjelovati kao volonteri, da se prijave i priključe Sunset Unije timu. Jedno je sigurno, zbivanja na otoku ovoga ljeta neće nedostajati, za sve generacije.

Otvaranje je najviše razveselilo one najmlađe, koji su s veseljem preuzeli simbolični poklon organizatora, crvene balone punjene helijem, te njima zašarenili Unijansko predvečerje.

Već sljedećeg jutra, u nedjelju, u hladovini nezaobilaznog Barabar-a, održano je prvo programsko događanje – radionica slaganja Rubikove kocke, pod vodstvom lokalnog majstora Murija. Omiljena igračka 1980-ih starije je vratila u mladost, a djecu uspješno zaintrigirala. Onima koji su propustili sudjelovati, organizatori poručuju da će majstor Muri opet neskromno dijeliti svoje znanje već iduće nedjelje u 10 sati, na istoj lokaciji.

U međuvremenu, u ponedjeljak 21.6. obilježit će se Svjetski dan glazbe (i kalendarski početak najdražeg godišnjeg doba) koncertom na rivi s početkom u 21h, dok je za blagdanski utorak 22.6. zakazana prva u nizu radnih akcija uređenja okoliša. Centralna lokacija uređenja bit će područje pri početku plaže, na uvučenom području koje je ostalo ogoljelo nakon radova na kanalizaciji, a koje će postati uradi-sam park, no u namjeri je uljepšati i druge javne prostore i okućnice. 

 

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na www.sunsetunije.com i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

 

Više informacija:

Mail: [email protected]

Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

 

 

PRILOG – OKVIRNI PROGRAM DOGAĐANJA

 

19.6. – Otvaranje festivala

 

EKOLOGIJA

22.6. • 15.7. • 19.8. • 4.9. – Radne akcije

  1. – 15.7. – Ekološki seminar

 

UMJETNOST

21.6. – Koncert povodom Svjetskog dana glazbe

  1. – 26.6 – NIArt noćne pješačke ture

28.6. • 5.7. • 12.7. – NIArt dnevne pješačke ture

7.7. – Radionica lucidnog sna

23.6. • 30.6. • 7.7. • 14.7 – Pričanje priča

17.7. – 27.7. • 14.8. – 25.8. – Izložba Uniske ženidbe

25.7. – 1.8. – Izložba The five elements

 

SPORT

  1. – 31.7. – Unijska olimpijada: odbojka i surfanje

 

FILMSKI FESTIVAL

  1. – 13.8. – Filmska radionica
  2. – 22.8. – Filmovi na plaži

 

DRUŠTVENE AKTIVNOSTI

Svake nedjelje – Škola Rubikove kocke

  1. – 6.8. – Radionica nenasilne komunikacije
  2. – 6.8. – Proslava dana Pobjede i domovinske zahvalnosti