Unije, 19. srpnja 2021.

Četvrti festivalski tjedan (12.-18.7.) obilježila su događanja prvog „festivala-u-festivalu“ – Festivala ekologije, posvećenog energetici – području koje je usko isprepleteno s politikama zaštite okoliša, a motivirano aktivnostima europskog projekta INSULAE koji se provodi na Unijama i teži doprinijeti energetskoj samodostatnosti otoka.

U realizaciji programa Ekološkog festivala sudjelovali su predstavnici Regionalne energetske agencije Kvarner, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Ericssona Nikola Tesla d.d., Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj d.o.o. te  WWF Adria – Udruge za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti, a događanja su se odvijala u prostorijama VMO Unije.

 

Trodnevne edukativno-informativne aktivnosti započele su DIY („do it yourself“) radionicom za male unijske znanstvenike, nakon čega je uslijedio niz edukativnih izlaganja za odrasle, kao i razgovor s mještanima o INSULAE aktivnostima koje se odvijaju na otoku. Organizirani su još i vođeni posjet i demonstracija rada unijskog desalinizatora, prezentacije INSULAE EnergyBoxa, radionica izgradnje meteo stanice te još jedna radionica za najmlađe na temu umjetne inteligencije, dronova i samohodnih vozila, uz demonstraciju. Usto, u zainteresiranim kućanstvima ugrađeni su besplatni INSULAE EnergyBox uređaji, a u tijeku su predbilježbe i za novi krug ugradnje najesen.

 

Događanja ekološkog tjedna prigodno su kulminirala drugom SURF radnom akcijom čišćenja otoka kojoj su se odazvali mnogobrojni otočani. Briga za otočni okoliš i aktivno sudjelovanje u eko-akcijama za Unijane nije novost, budući se one redovito organiziraju već nekoliko godina. Zanimljivost je što u akcijama povrh lokalnog stanovništva redovito sudjeluju i turisti, kako domaći tako i oni strani, željni doprinijeti uljepšavanju ove autentične otočne destinacije. Do kraja SU(r)F festivala namjeravaju se organizirati još dvije takve akcije, nakon čega će biti svečano otvorena nova unijanska oaza za odmor i druženje – „uradi-sam-park“, kao rezultat angažmana lokalne zajednice.

 

Ovoga tjedna, osim već uobičajene dnevne ture upoznavanja otoka ponedjeljkom, filmskih projekcija u divljini, čitanja priča za djecu na plaži srijedom, te NIArt noćnih tura s projekcijom filmova na mjesečini zakazanih za srijedu, četvrtak i petak, očekuje i nekoliko novih događanja – koncert dvije flaute i gajde, Marte, Magdalene i Anita Šteter na rivi u ponedjeljak navečer, te otvorenje izložbe Uniske ženidbe u Galeriji Torać u subotu. Vikend će SURFovci dočekati glazbenom večeri u petak u BaraBaru uz hitove po izboru DJ SuZ&Mac, dok će sam kraj tjedna, nedjelju, obilježiti tradicionalna radionica slaganja Rubikove kocke za sve generacije te otvaranje Unijske olimpijade čija će se natjecanja odvijati u sljedećem tjednu.

 

Informacije o nadolazećim programima i vremenu održavanja pojedinih aktivnosti bit će redovito objavljivane na www.sunsetunije.com i na Facebook stranici Sunset Unije Festival.

 

Više informacija:

Mail: [email protected]

Mob: 091 669 0267 (Koraljka Haberle, RibaRibi, direktorica festivala)

 

 

 

PRILOG – POPIS DOGAĐANJA OVOGA TJEDNA (19.-25.7.2021.)

 

Ponedjeljak, 19.7.2021.

19.00h Dnevna pješačka tura + Filmska projekcija by NIArt, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa, voda, ruksak, ručnik)

21.00h Koncert Marta, Magdalena i Anita Šteter, dvije flaute i gajde, na rivi

 

Utorak, 20.7.2021.

21.00h Filmske projekcije „u divljini“, na Centrali

 

Srijeda, 21.7.2021.

21.00h Čitanje priča za laku noć, na Janijevoj plaži

23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa, voda, ruksak, ručnik)

 

Četvrtak, 22.7.2021.

Utorak, 20.7.2021.

21.00h Filmske projekcije „u divljini“, na Centrali

23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa, voda, ruksak, ručnik)

 

Petak, 23.7.2021.

21.30h Glazbena večer uz hitove po izboru DJ SuZ&Mac, u BaraBaru

23.00h Vođena noćna pješačka tura, kreće se s Kapelice (oprema: hodačka obuća, lampa, voda, ruksak, ručnik)

 

Subota, 24.7.2021.

21.00h Otvaranje izložbe Uniske ženidbe u Galeriji Torać (izložba će se moći razgledati do 30.7.2021.)

 

Nedjelja, 25.7.2021.

10.00h Radionica slaganja Rubikove kocke, u BaraBaru

 

Ponedjeljak, 26.7.2021.

10:00h Škola surfanja na plaži, ispod odbojkaškog igrališta)

18:00h Turnir u odbojci (5 dana) na odbojkaškom igralištu